Alle winnaars

2024

Frank Nellen De onzichtbaren

De onzichtbaren is een monumentale roman over vrijheid en onderdrukking, opstand en meegaandheid en over hoe de grote buitenwereld kleine levens kan vermalen, tegen het decor van de al roestige Sovjet-Unie in de jaren tachtig en het uiteenvallen van het wereldrijk in het decennium erna


2023

Mark H. Stokmans Land van echo's

Land van echo's is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde – tegen de achtergrond van het feodale Spanje van de jaren dertig. Mark H. Stokmans debuteert met deze roman waaraan hij elf jaar werkte, bouwend op veel research en met hulp van al dan niet lokale, Spaanse historici.

Overige genomineerden

De moeders van Mahipar Forugh Kahimi

De beesten Gijs Wilbrink


2022

Toine Heymans Zuurstofschuld

De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid.

Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten.

Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Overige genomineerden

Aleksandra Lisa Weeda

Raam, sleutel Robert Welagen


2021

Gerda Blees Wij zijn licht

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden. Wie is er schuldig? En heeft de woongroep nog een toekomst?

Wij zijn licht is een beklemmende en tegelijkertijd hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven. Gerda Blees (1985) debuteerde met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Lovende kritieken vielen haar ten deel, alsook het C.C.S. Crone Stipendium. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.


2020

Dido Michielsen Lichter dan ik

Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.

Overige genomineerden

Het moois dat we delen Ish Ait Hamou

Liefde, als dat het is Marijke Schermer

De kaalvreter Machteld Siegmann

Vallen is als vliegen Manon Uphoff


2019

Johan Fretz Onder de paramariboom

Johannes Fretz is een Nederlander. Dat hij gemengd bloed heeft, is hem tot nu toe nauwelijks opgevallen; vooral anderen lijken zich tegenwoordig druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen.Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond. Daar wordt niet alleen duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden, maar ook dat het tijd is om de demonen van zijn familie voor eens en voor altijd te begraven.Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Overige genomineerden

De goede zoon Rob van Essen

Gebrek is een groot woord Nina Polak

Drift Bregje Hofstede


2018

Murat Işık Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Işıks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Overige genomineerden

En we noemen hem Marjolijn van Heemstra

De Pelikaan Martin Michael Driessen


2017

Lize Spit Het smelt

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Overige genomineerden

Hanna Bervoets Ivanov

Jan van Mersbergen De ruiter


2016

Alex Boogers Alleen met de goden

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan. Zo opent deze overweldigende coming-of-ageroman, waarin Alex Boogers al zijn thema's laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.

Overige genomineerden

Annelies VerbekeDertig Dagen

Thomas Verbogt Als de winter voorbij is


2015

Jaap Robben Birk

In zijn prijswinnende roman schrijft Robben over Mikael die met zijn ouders op een afgelegen eiland woont. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een prachtig verhaal over een verstikkende liefde.

Overige genomineerden

Nina Polak We zullen niet te pletter slaan

Niña Weijers De consequenties