Alle winnaars

2020

Dido Michielsen Lichter dan ik

Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.

Overige genomineerden

Het moois dat we delen Ish Ait Hamou

Liefde, als dat het is Marijke Schermer

De kaalvreter Machteld Siegmann

Vallen is als vliegen Manon Uphoff


2019

Johan Fretz Onder de paramariboom

Johannes Fretz is een Nederlander. Dat hij gemengd bloed heeft, is hem tot nu toe nauwelijks opgevallen; vooral anderen lijken zich tegenwoordig druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen.Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond. Daar wordt niet alleen duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden, maar ook dat het tijd is om de demonen van zijn familie voor eens en voor altijd te begraven.Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Overige genomineerden

De goede zoon Rob van Essen

Gebrek is een groot woord Nina Polak

Drift Bregje Hofstede


2018

Murat Işık Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Işıks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Overige genomineerden

En we noemen hem Marjolijn van Heemstra

De Pelikaan Martin Michael Driessen


2017

Lize Spit Het smelt

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Overige genomineerden

Hanna Bervoets Ivanov

Jan van Mersbergen De ruiter


2016

Alex Boogers Alleen met de goden

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan. Zo opent deze overweldigende coming-of-ageroman, waarin Alex Boogers al zijn thema's laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.

Overige genomineerden

Annelies VerbekeDertig Dagen

Thomas Verbogt Als de winter voorbij is


2015

Jaap Robben Birk

In zijn prijswinnende roman schrijft Robben over Mikael die met zijn ouders op een afgelegen eiland woont. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een prachtig verhaal over een verstikkende liefde.

Overige genomineerden

Nina Polak We zullen niet te pletter slaan

Niña Weijers De consequenties