Persbericht

2019

Onder de paramariboom van Johan Fretz wint Boekhandelsprijs 2019

AMSTERDAM - De roman Onder de paramariboom van Johan Fretz (Lebowski) heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2019 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. De Boekhandelsprijs werd voor vijfde keer uitgereikt, vorige winnaars waren Jaap Robben, Alex Boogers, Lize Spit en Murat Isik.

Onder de paramariboom won met ruime meerderheid van stemmen. De goede zoon (Rob van Essen), Gebrek is een groot woord (Nina Polak) en Drift (Bregje Hofstede) eindigden op plaats twee, drie en vier. De winnaar krijgt een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek. Uit voorgaande edities is daarnaast gebleken dat de prijs een grote stap is op weg naar vertalingen.

Johan Fretz (1985) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij columnist van Het Parool. In 2012 debuteerde hij met het spraakmakende Fretz 2025. In Onder de paramariboom reist hoofdpersonage Johannes Fretz – Nederlander van gemengd bloed – met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning in hem oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden. Onder de paramariboom is een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop.